Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Massiv manifestation i Barcelona

Som vanligt är vid sådana här stora manifestationer så förekommer det olika uppgifter om antalet deltagare. Lokalpolisen uppger 350.000, nationalpolisen säger minst 400.000, arrangörerna uppger 950.000 och i morgonens tv-nyheter (RTVE) så talades det om över en miljon deltagare.

Demonstranterna demonstrerade för "demokrati, frihet och rättsstatsprincipen" och avvisade den självständighetsprocess som Carles Puigdemont främjar.

Under slogan "låt oss komma tillbaka till sunt förnuft" gick marschen som hade sammankallats av Societat Civil Catalana (SCC) från torget plaza Urquinaoana till Pla de Palau och Francia-stationen, allt gick lugnt tillväga utan några incidenter. Många av deltagarna bar på spanska, katalanska och EU-flaggor. Demonstrationen hölls exakt en vecka efter att den katalanska regeringen arrangerade en folkomröstning om självständighet för regionen.

09.10.2017

Marschen avslutades med ett antal emotionella tal, en av talarna var nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa, en annan var den tidigare socialistiske ordföranden i EU-parlamentet Josep Borell. Båda kritiserade kraftigt den katalanska regionalregeringens självständighetsprocess och kallade dem för "kuppmakare". Llosa sade också att "Passion kan vara destruktiv och grym när den drivs av fanatism och rasism", och."Det som har orsakat mest skador i historien är den nationalistiska passion som har fyllt Europas historia med blod och lik."

Förutom den extremt stora demonstrationen i Barcelona så hölls det en mängd liknande manifestationer runt om i landet.

På tisdag förväntas Charles Puigdemont framträda i det Katalanska parlamentet med en eventuell ensidig självständighetsförklaring. Men det är inte omöjligt att han nu börjar få kalla fötter, dels för de massiva demonstrationerna mot honom, men också för det faktum att många storföretag aviserar utflyttning från Katalonien.
Manifestation i BarcelonaBildtext: Båda bilderna är från manifestationen i Barcelona.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet