Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Svenska ambassaden: Demonstrationer och folksamlingar bör undvikas

På måndag planerar regionalregeringen att utropa Katalonien som självständig republik. Vänsterrevolutionära marxist-leninistiska CUP bekräftar på onsdagen att det regionala parlamentet med president Carles Puigdemont ska samlas på måndag för att utropa republiken Katalonien. Förutom CUP ingår koalitionen Junts pel Sí med högerpartiet CDC och republikanska ERC i alliansen.

Flera spanska medier uppger på onsdagen att CUP tillsammans med de övriga partierna håller på att utarbeta en text som ska godkännas. CUP har inte bekräftat om det blir någon omröstning i det regionala parlamentet innan utropandet om en självständig republik.

Klockan 21 ikväll kommer Kataloniens president Puigdemont att framträda på katalanska tv-kanalenTV-3. Då väntas ytterligare besked.

Nyhetsbyrån Colpisa uppger att Spanien centralregeringen i nuläget utvärderar för- och nackdelar kring artikel 155 i spanska konstitutionen. Inte någon regering tidigare i Spanien har använt sig av artikel 155.

Enligt artikel 155 i den spanska grundlagen kan regeringen frånta Katalonien sin autonomi och upplösa det regionala parlamentet och utlysa regionalt nyval.

Hittills är det bara mittenhögerpartiet Ciudadanos som uttryckligen har sagt att artikel 155 bör aktiveras. Stöd av en majoritet av mandaten i parlamentet krävs för att detta ska ske.

Svenska ambassaden i Madrid har under onsdagen uppdaterat sin reseinformation om det allmänna säkerhetsläget i Spanien:

”Med anledning av folkomröstningen som ägde rum i Katalonien den 1 oktober uppstod demonstrationer på flera orter i Katalonien. Demonstrationer och folksamlingar bör undvikas och det är lämpligt att följa utvecklingen i lokala medier och att följa lokala myndigheters anvisningar”.

04.10.2017

Läs mer: Ambassadens reseinformation Spanien 
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän