Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Varje år diagnostiseras mellan 300 till 400 aidsfall i Spanien

Tidig upptäckt av hiv kan göra att effektiva behandlingar kan sättas in så att patienter inte utvecklar aids. Solkusten beskrivs som en ”het zon” när det gäller immunbristsjukdomar som hiv. Mellan 300 och 400 aidsfall registreras om året i Spanien varav mellan 50 till 100 vid sjukhus som regionsjukhuset Carlos Haya, universitetssjukhuset Clínico och Costa del Sol-sjukhuset i Marbella enligt Javier de la Torre, läkare och expert på infektionssjukdomar.

Totalt är det 5.000 personer i provinsen Málaga som är bärare av aids. Men mörkertalet är stort i Spanien. Av de som beräknas vara smittade är det 40 procent som inte har fått en diagnos.

Hivviruset överförs främst vid sexuella kontakter mellan homosexuella män säger Javier de la Torre till dagstidningen Diario SUR som betonar hur viktigt det är att fastställa en diagnos så tidigt som möjligt. Sjukdomen går inte att bota men det går att förhindra att hiv utvecklas till aids.

I Spanien finns det mellan 130.000 till 160.000 bärare av hiv. Varje år får mellan 3.500 till 3.600 personer diagnosen. Från det att en person smittas med hiv och utvecklar aids kan det ta mellan tre till åtta år.

Bättre behandlingar har gjort att bland dödsorsaker har aids rasat från plats tre till plats 17.

17.05.2017
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö