Det har florerat en del diskussioner huruvida man skall dricka kranvatten eller ej. Ett faktum är att myndigheterna har en skyldighet att leverera drickbart vatten till sina konsumenter och att klorera vattnet är ett ekonomiskt sätt att uppfylla detta krav. Klor är ett gift och om höga doser och långvarig konsumtion kan innebära hälsorisker, vet vi inte eftersom att det inte har gjorts en hälsomässig långtidskontroll av klor tillsättningar i dricksvatten.

Forskare vid Birmingham University undersökte 400 000 spädbarn, och kom fram till att höga doser av klor i dricksvattnet kan påverka utvecklingen av fostret. Tre vanliga, men allvarliga defekter, skiljer sig speciellt. Dessa var: hål i hjärtat, harmynt samt att delar av hjärnan, skallen och skalpen saknas.

Sjukdomarna förbinds ofta med kemiska ämnen som kallas trihalometaner (THM) och bildas av klor och enkla organiska ämnen i vattnet. Ecofilters filter material är ett av dom få som effektivt tar bort dessa skadliga ämnen. Ett företag som anammat detta är Prettygreens organic farm i San Pedro Alcantara som odlar ett organiskt vetegräs (www.prettygreens.eu) och använder enbart filtrerat vatten i sin irrigation med Ecofilters filter lösning. Duschar man i klorvatten kommer håret att bli torrt och hårbotten reagerar ofta med mjäll.

Huden blir också torr och har man psoriasis, allergi och liknande hudproblem, bör man aldrig duscha i klorvatten. THM verkar irriterande på hud och slemhinnor och kan förstärka hudproblemen. Dessutom andas man in under duschandet en del vattenånga som innehåller THM. Vill ni veta mer om vattenrening, ring Jimmy eller Marie på telefon 605 432 004 eller 605 432 002 eller gå in på web sidan www.ecofilters-costadelsol.es