Goda och värmande spanska sopor Puchero andaluz

1/2 kg kikärtor, blötläggs över natten

250 g chorizo

4-5 potatisar i stora bitar

Annons

4-5 morötter skivor 1 cm

1/2 kg gröna bönor

250 g pumpa i stora bitar

1/2 kycklingbröst

2 blad grönkål

1/2 kg kött, nöt eller gris

1 saltat revbensspjäll eller liknande

ett par skivor bacon

1 gul lök

2 morcillas med lök

Olivolja, 1 tsk pimenton dulce, 2 tsk salt, ett par blad mynta.

Dela upp alla ingredienser i lämpliga bitar. Lägg i stor kastrull allt utom morcilla, chorizo, bönor, pumpa, paprika pulver och grönkål, de kommer senare. Täck med vatten och låt puttra i 90 min. Ta upp skummet som bildas på ytan. Lägg i övriga ingredienser och låt koka 20 min. Servera som en rätt eller separera buljongen för sig och servera den separat, därefter äter ni grönsaker och kött för sig. Glöm inte myntablad innan servering.

Sopa de lentejas

Otroligt populär rätt vintertid, här en vegetarisk variant.

500 gr linser

1 stor gul lök

1 purjolök

2 tomater

2 morötter

1 röd paprika

1 squash

2-3 vitlöksklyftor

Olivolja, 1 tsk kummin, 1 tsk gurkmeja, salt o peppar efter smak

Blötlägg linserna om det behövs. Skiva lök och purjolök, skär grönsaker i tärningar. Fräs skivad vitlök i olivolja, när den bärjar få färg tillsätt lök och purjo. Fräs ihop några minuter med en nypa salt. Tillsätt morötter och paprika, låt puttra och rör om, tillsätt tomater och squash, puttra vidare en stund. Blanda ner kryddor och därefter linserna, tillsätt vatten tills ingredienserna täcks. Småkoka ca 20 mins till linserna är mjuka, kan variera beroende på vilken typ av linser som används. Salta, peppra och låt stå i några minuter innan servering.