Jag har aldrig tänkt tanken att bli honorärkonsul eller strävat efter det. Livet innehåller överraskningar, säger Isabel Pascual Villamor, Sveriges honorärkonsul i provinsen Málaga, Granada samt för de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika.

Av Ola Josefsson

Sedan februari 2019 är hon Sveriges honorärkonsul. Isabel känner föregångaren Pedro Megías González. Han är bidragande till att Isabel var en av flera kandidater till hedersuppdraget.
Det var september 2018 som de första kontakterna togs och Isabel lämnade sitt CV. Därefter träffade hon Sveriges ambassadör för intervju. De båda ländernas regeringar har godkänt utnämningen.
– Och så kom det officiellt brev från kung Felipe VI att jag är godkänd som honorärkonsul för att representera Sverige.

Internationellt
Sveriges nya honorärkonsul på Costa del Sol har stor erfarenhet av arbete internationellt. Hon beskriver sig själv som en person som gillar att gå ur den zon hon känner för att lära sig nya saker. Det som vi ibland kallar för bekvämlighetszonen.
– Jag kom att gilla språk tidigt och kontakten med människor från olika länder, säger Isabel som förutom spanska också talar engelska och franska.

Annons

I Bryssel i Belgien blev det professionell masterutbildning inom EU-rätt, ekonomi och politik. Så följde arbete på bank innan hon fick en uppgift för EU-kommissionen inom utvecklingsbidrag och EU-finansiering. Hon var även verksam inom Spanienbelgiska Handelskammaren där hon jobbade med vinhandel och export av spanska viner.
– Det var en intressant tid i Bryssel. Hur vi arbetade med att nå överenskommelser mellan länder för att öppna upp för handel och export. Det var i synnerhet länder som hade en svag tillväxt.

Det ligger Isabel Pascual Villamor varmt om hjärtat. Hur länder med hjälp och uppmuntran kan stimuleras för att få ekonomin att växa. Hjälps vi åt så kan vi göra framsteg, resonerar hon.
– Bryssel är en fantastisk pulserande plats dit människor kommer för att arbeta. Men efter ett tag kände jag att det inte var rätt plats för att bilda familj. Till Bryssel kommer och går människor för att arbeta under en tid. Men som kvinna och mamma var det inte rätt plats för mig. Jag längtade hem. I mitt hjärta längtade jag tillbaka till Spanien.

ProMálaga
Det var för tjugo år sedan. Isabel återvände till Spanien och Málaga där hon tidigare varit bosatt i samband med ekonomistudier. Här har hon arbetat sedan tjugo år. Senaste tiden för ProMálaga, ett kommunalt bolag som arbetar med att utveckla ekonomin och näringslivet genom internationellt samarbete.
– Málaga är en fantastisk stad och turister hittar hit i allt större omfattning. Tidigare landade de på flygplatsen och reste västerut till Torremolinos, Fuengirola och Marbella. Nu reser allt fler till Málaga stad för att turista. Kulturen och utbudet av muséer har fungerat som en motor.

De senaste tjugo åren har Málaga visat en framåtanda inom innovation, energi och företag. Den Teknologiska parken växer med fler etableringar av multinationella företag. Expansionen är påtaglig.

ProMálaga är ett kommunalt bolag som hjälper till med kunskap för företag som vill etablera sig, anställa, investera samt smaka och se på vad Málaga erbjuder. ProMálaga har samarbetsprojekt med grannlandet Marocko i Nordafrika.
– Det som är bra för Málaga är också bra för EU, säger Isabell och betonar samarbetsavtalen med Marocko. Málaga är en öppen kosmopolitisk stad som har direktflyg med 150 destinationer i världen.

Och nu är ni Sveriges honorärkonsul?
– Jag känner det som en stor ära. Jag har tidigare besökt Sverige när jag arbetade för EU-kommissionen. Reste runt i Skåne en del och besökte Lunds universitet och Ystad. Jag har även varit i Göteborg och Stockholm.

Vad tänker du om Sverige?
– Ett nordiskt, stabilt, jämställt land. Står för innovation, öppenhet, framåtanda och en socialekonomi där vinstintressen inte alltid är den främsta drivkraften. Administrationen finns till för att hjälpa medborgarna och inte för att göra det svårare.

Din föregångare Pedro Megías González har tidigare sagt i en intervju att omkring 35.000 svenskar har någon anknytning till Costa del Sol och Costa Tropical. Vad känner du till om svenskkolonin?
– Många svenskar har besökt kusten som turister sedan länge. Det är en stor koloni med egna kyrkor, skolor, föreningsliv och medier. Svenskarna bor utspridda i ett område från Almuñécar, Nerja, Torremolinos, Fuengirola, Marbella, Estepona till Manilva. Min första uppgift blir att lära känna svenskkolonin.

Bistå
Honorärkonsulaten inrättades en gång i tiden för att bistå sjöfarten och svenska resenärer. Därför ligger många honorärkonsulat i hamnstäder som Málaga. Anpassningar har gjorts för att de ska finnas i områden med en större svenskkoloni, turism eller med kopplingar till svenskt näringsliv.
Honorärkonsulaten finns till för att vägleda svenska medborgare i samband med katastrofer, olyckor, födslar, dödsfall, äktenskap och brottsärenden. De lämnar ut nya pass och körkort samt assistera ambassaden vid kriser eller olyckor.

Berätta lite om uppdraget som Sveriges honorärkonsul, vad innebär det?
– Honorärkonsul är en konsul som är oavlönad jämfört med en generalkonsul. Det är ett hedersuppdrag vid sidan om min huvudsakliga verksamhet vid ProMálaga.
-Som honorärkonsul har jag också kontakt med kommuner och myndigheter för att informera om vilken hjälp som residenta svenskar kan vara i behov av.
– I kraft av mina lokala kontakter ska vi fortsätta att bygga på relationerna och knyta nya kontakter mellan Spanien och Sverige. Det kan vara Erasmusprogram, företagsetableringar, kultur, event, filmfestival och internationella konvent i Málaga som kan vara intressant för Sverige.
Isabel berättar om ”Green Screen” som ProMálaga är med att stöder. För den audiovisuella sektorn för hållbarhet och minska miljöpåverkan genom samarbete mellan olika länder. Projektet leds av Film London.
Fotnot. Sverige honorärkonsulat ligger på femte våningen på Calle Córdoba 6, local 501, i Málaga. Öppet måndag till fredag 10-13. Tlf: 952 604 383. E-post: malaga@consuladosuecia.com

Fakta/Isabel Pascual Villamor
Född i Santa Cruz de Tenerife. Hennes mamma kommer från Salamanca och pappan från Plasencia (Extremadura). Han arbetade vid Telefónica vilket gjorde att familjen flyttade runt en del under Isabels uppväxt fram till att hon var tolv år då pappan dog. Morföräldrarna var bosatta i Salamanca varför den mesta av ungdomsåren tillbringades där förutom i Madrid.
Gift med en man hon lärde känna i samband med studier i Málaga. Han kommer från den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika. Tillsammans har de två barn, Pablo (14 år) och Luz (11 år). Sportintresserade barn som ägnar sig åt basket respektive rugby. Främsta intressen är familjen, hushållsarbete, vandring, skidåkning.

Svenskt konsulat i Málaga sedan 1737
Sverige har varit representerat i Málaga med konsulat sedan 1737. Svenska Magasinet berättade i en artikel i november 2012 om hur man vid Riksarkivet i Sverige kan man forska kring Sveriges konsulat i Málaga.
Det oavlönade konsulatet från 1737 ersattes istället med ett avlönat 1833 och omfattade då även provinsen Granada. Det utvidages under 1800-talet och innefattade 1906 även Córdoba och Jaén. Från 2004 omfattar det provinsen Màlaga.
Mellan 1992 till 2016 hade Sverige ett honorärkonsulat i Granada.
Det mesta som finns sparat om det svenska konsulatet i Málaga finns vid Riksarkivets depå i Arninge i Stockholm. Här finns fem volymer med bland annat några kopieböcker från 1881 och framåt samt diarium från 1887 till 1926.
Ulf Berggren vid Riksarkivet:
”De tidigaste arkiverade dokumenten är från 1881 och är avskrifter av brev som skickats från konsulatet i en kopiebok med mycket tunna blad”.
Konsulatarkivet om Malaga består av handlingar från 1916 till 1967. Handlingarna är förvarade i kartonger i folioformat. Materialet består av fartygsliggare och korrespondens. Korrespondensen är mest omfångsrik. De flesta handlingarna är på svenska och spanska men även engelska förekommer. Vissa saker är sekretessbelagda.
Vid Riksarkivet finns även åtskilliga konsulers brev från Málaga till Sverige under perioden 1740 till 1807 bevarade. Mycket av det övriga materialet rör handel och sjöfart.
Det finns även material om Anders Bachmanson Nordencrantz som var verksam i Spanien på 1700-talet och rapporterade till Sverige om Spaniens handel.