Under våren och försommaren är det andalusiska landskapet som vackrast. Då reser vi till Mollina och Fuente de Piedra, norr om Antequera i hjärtat av Andalusien. Äkta andalusiskt lantliv. Bra närproducerade viner. Och här ligger flamingolagunen. Av Ola Josefsson

Det lilla vinsamhället Mollina norr om Antequera, cirka 61 km från Málaga, är ett trevligt utflyktsmål för den som vill lämna kusten för en dag. Här ligger inte mindre än tre vinproducenter. Bland annat Bodega Cortijo La Fuente som du når via motorväg A-45:an mellan Málaga och Sevilla. Vid avfart 142 svänger du av och kommer då in på A-7280. Efter några kilometer dyker vinproducenten upp på höger sida längs vägen.

När jag besöker Cortijo La Fuente är det i mitten på februari. Vinterarbetet med att tukta och klippa vinstockarna är avklarat. Vinstockarna ser närmast döda ut. Vi inväntar försommarvärmen som får dem att skjuta skott, återigen bli gröna och vackra. Livet spirar, glädjens druvor och det är dags att skörda.

Torr vinter
Gården Cortijo La Fuente byggdes i slutet på 1800-talet. Den ligger i skuggan av Torcal de Antequera och är omgiven av vinodlingar och olivlundar. Nederbörden ligger i genomsnitt på 400 mm om året, det mesta kommer mellan höst och vår.
Somrarna är heta och torra. Genomsnittstemperaturen för året ligger på 22 grader.
– Men den senaste vintern har varit torr och regnet har fallit mycket lokalt. Medan grannkommunen Teba fick 100 mm på kort tid fick vi bara 20 mm. För oss är det viktigt att regnet kommer under vinterhalvåret. Sommarhalvåret vill vi ha stabil värme. Och så vill vi slippa frostnätter på försommaren och hageloväder, berättar Antonio Navarro Ruiz som studerade Oenologi i Valencia redan 1982 och nu är vinmakare vid bodegan.
Torkan de senaste åren har gjort att skörden har minskat. Mellan åren 2015 till 2017 var druvskörden till kvantiteten bra. 2018 var skörden av druvor mindre, kvalitén var å andra sidan mycket bra. Produktionen ligger på 120.000 kilo druvor eller 100.000 liter vin.

Annons

Skörden
Under fjolåret inleddes skörden redan i början på augusti med Moscateldruvan. En aromatisk druva som mognar tidigt. Tredje eller fjärde veckan i augusti inleddes skörden av Pedro Ximénez och i slutet på september var det dags att börja skörda Cabernet Sauvignon och Syrah.

Det har odlats vin i flera decennier runt gården Cortijo La Fuente. Här föddes Antonio och systern Montserrat Navarro som är gift med José Antonio Palomo Báez. Tillsammans utgör de kärnan i den familjeägda bodegan.
Pappan planterade vinstockar för över 40 år sedan. Vinet som producerades var till husbehov.
Utifrån ett traditionellt sätt har viner och produktion utvecklat, förbättrats och förfinats. 2007 började försäljningen på allvar av viner med personlighet, elegans och kvalitet.

480 meter över havet
Bakom gården breder vinfälten ut sig. Åt andra håll är olivlundar dominerande inslag. Vi befinner oss i hjärtat av Andalusien, norr om Antequera, 480 meter över havet. Det är kalksten och sandiga jordar. Totalt 15 hektar vinstockar med en medelålder på mellan 30 och 40 år för vita, sju år för röda.
De vanligaste vita sorterna är de traditionella för området, Pedro Ximénez och Moscatel grano menudo och Moscatel de alejandría. De röda sorterna är Cabernet Sauvignon och Syrah som blir till roble och crianza efter lagring på amerikanska ekfat, 6-8 månader respektive tolv månader.

Vinproduktionen utförs med kärlek och hängivenhet på ett hantverksmässigt sätt. Vinskörden som i regel inleds i augusti och avslutas i början på oktober utförs manuellt och allteftersom druvorna mognar. Det kan vara upp till 20 graders skillnad mellan dygnets lägsta och högsta temperatur fram till skörd. Svala nätter och varma heta dagar och avsaknaden av regn bidrar till att druvorna mognar som de ska. Klimatet skapar balans mellan arom, socker och syra. Det är dags att skörda.

Den alltid lika glada och sympatiska José Antonio Palomo Báez berättar om bodegans utveckling.
– Det har varit en mycket lyckad satsning på alla håll och kanter. Provinsstyrelsen Diputación de Málaga har med satsningen Sabor a Málaga (en smak av Málaga) gjort att små familjeproducenter av både vin, ost och annat från jordbruket nått ut till allmänheten.
– Vi känner verkligen att myndigheterna stöder oss. Ökad uppmärksamhet genererar försäljningsmöjligheter och fler arbetstillfällen, säger José Antonio.

Flera av de viner som framställs vid Bodega Cortijo la Fuente har blivit några av mina personliga favoriter när det gäller närproducerat. När provinsens bästa viner har utsetts så är det Cortijo la Fuente som uppmärksammats vid flera tillfällen.
Bra viner med personlighet, elegans och kvalitet. Det har blivit resultatet efter idogt arbete, ansträngning och uppoffring av den familjeägda bodegan i kombination med sann glädje och passion.

Utmärkelser
Det vita Blanco Afrutado Cortijo La Fuente har fått utmärkelsen bästa vita torra i provinsen Málaga.
Söta Dulce Delicia nº 12 på Moscatel de Alejandría är kanske det främsta flaggskeppet. 2015 och 2018 blev det valt till bästa vita söta i provinsen. Och vid en större provning i samband med att hotell, restaurang– och turistnäringen var samlade i Madrid i början på februari 2019 vann vinet igen och tog hem kategorin Premio mejor Dulce 2019. Dulce Delicia nº12 har totalt fått sex utmärkelser de senaste åren.
Ett fantastiskt vin antingen som aperitif eller till ostar med högre fetthalt, kraftigare smak och karaktär.
Bland rödvinerna är Crianza Cortijo La Fuente ett mycket trevligt närproducerat vin som passar utmärkt till rabo de toro (tjursvans) eller lamm från Castilla y León.
Min favorit är det sherryliknande torra Don Pepe de Cortijo la Fuente på Pedro Ximenez som är producerat efter systemen Soleras och Criadera som vi känner igen från Sherryområdet. Serveras vid sex grader och perfekt till tapas med skaldjur, musslor och räkor.
Bland de röda märks också Tinto Roble på Cabernet sauvignon och syrah och som har legat sju månader på fat.

Vinfestival
I Mollina firas vinskörden under det andra veckoslutet, fredag till söndag, i september med Feria de la Vendimia. Det är en trevlig lokal vinfest på landet som ger dig möjlighet att prova och köpa viner från området.
Bodegan Cortijo La Fuente tar emot sällskap på minst tio personer. Guidning, provsmakning och tapas ingår (tlf 663 045 906)

Fakta/Mollina
I Mollina, 65 kilometer norr om Málaga, finns tre bodegor; kooperativet bodega Tierras de Mollina, Bodega Cortijo La Fuente och Bodega La Capuchina.

Flamingolagunen Fuente de Piedra
När du besöker Mollina så passa även på att besöka lagunen Fuente de Piedra som ligger bara några kilometer bort. Dess fjäderdräkt är ljusrosa, vingtäckarna är röda och vingpennorna svarta och de har ett kacklande läte och ett trumpetande. De tycks älska att gå i lera och sörja och är fascinerande djur. Endast trekvarts bilresa från Málaga har vi över tiotusen av dem – flamingos.
Du hittar saltlagunen på vänster sida om motorvägen på väg mot Sevilla. Vid lagunen finns ett par mindre gölar. Med kikare, fågelbok och penna kan du ”kryssa” dig till flera olika fåglar som smådopping, rödhuvad dykand, brun kärrhök, styltlöpare, småsnäppa, tofslärka och gulhämpling bland annat.