Det vackert renoverade operahuset Teatro Real ligger mitt emot det Kungliga slottet i Madrid. Nästa år firas 200 år sedan byggstart. Efter renovering och nyöppningen 11 oktober 1997 har det blivit ett internationellt erkänt operahus med framstående stämmor och toppmoderna produktioner. I höst kan vi se Nina Stemme i Puccinis Turandot. Av Ola Josefsson

Nina Stemme fick årets Birgit Nilsson pris och kommer till Madrid och Teatro Real. Puccinis Turandot går på Kungliga teatern i Madrid mellan den 30 november till 30 december.
Stemme har sjungit på operascener som London, New York, Wien, Köln, La Scala i Milano och nu kan vi se henne i Spaniens hjärta Madrid. Nina Stemme gör titelrollen som Princess Turandot den 30 november samt 3, 6, 9, 12, 16 och 20 december.

Giacomo Puccinis sista opera behöver knappast någon introduktion. Den hade premiär på Teatro alla Scala i Milano den 25 april 1926. På Teatro Real i Madrid premiärspelades den 14 februari 1998.

Efter 20 år återkommer den till Madrids operascen i en nyproduktion som mästerregissören Robert Wilson står bakom, skaparen av The Life and Death av Marina Abramovic och Pelléas et Mélisande.
Nina Stemme, Gregory Kunde och Yolanda Auyanet samt Nicola Luisotti medverkar i en av de största italienska repertoarerna.
Biljettsläpp sker från den 15 oktober kan vara bäst att tillägga.

Annons

Kungliga teatern i Madrid som tar 1.756 personer är en av landets viktigaste kulturinstitutioner. Den 7 januari 1817 utfärdade Spaniens dåvarande kung Ferdinand VII ett dekret om att bygga en teater vid Plaza de Oriente. Det skulle byggas på samma plats där Real Teatro de los Caños del Peral tidigare hade legat som hade fått sitt namn av en tvättinrättning som låg vid sidan om.
Den teatern byggdes 1738 under Felipe V och revs 1817. Den 23 april 1818 lades den första stenen till Teatro Real.

I samband med den spanska revolutionen 1868 och drottning Isabell avsattes och gick i exil till Frankrike ändrades namnet till Teatro Nacional de la Ópera. I oktober 1925 tvingades teatern stänga på grund av dåligt underhåll. Risken för att byggnaden kunde kollapsa bedömdes som stor. Mycket på grund av att arbetet med tunnelbanan hade satt sina spår. Metron hade invigts 1919.
Under 41 år var teatern stängd i samband med renoveringsarbeten. Inbördeskriget kom emellan och försenade arbetet. Byggnaden fick skador under kriget.
1966 kunde byggnaden återigen öppna för allmänheten. Teatro Real blev hemmaplan för nationalorkestern som spelade vid nyöppningen med statschef Francisco Franco, kronprinsparet Juan Carlos och Sofía, samt drottningen av Grekland samt hennes dotter Irene på plats.

Teatro Real var fram till 1988 den största konsertlokalen i Madrid.
Spaniens huvudstad hade behov av ett riktigt operahus. Det togs beslut om att bygga ett sådant i januari 1991. Efter sju års arbeten kunde operahuset invigas av kung Juan Carlos drottning Sofia 1998.

På Teatro Real gick Eurovision Song Contest 29 mars 1969. Det spanska bidraget hade segrat året innan och nu skulle Spanien arrangera tävlingen. Det svenska bidraget 1969, Judy, min vän, framfördes av Tommy Körberg.