Oro och ångest är något vi alla upplever någon gång livet. Det är en del av att vara människa och har funktionen att rädda oss från faror, att helt enkelt öka vår överlevnad. Av legitimerad psykolog Marie Strandberg
e-post: marie@mariestrandberg.com +34 622 343 669

Vår hjärna har inte ändrats avsevärt de senaste 100.000- 150.000 åren trots att den miljön vi lever i har förändrats oerhört mycket. Vi lever idag i en mycket tryggare värld. Tänk dig tillbaka till tiden när vi levde på savannen. Där utsattes vi för hot mot vår överlevnad dagligen. Människan har frigjort sig från många av naturens hårda krav men hjärnan har haft svårt att hänga med. Den fortsätter att larma för saker på samma sätt som förr trots att hoten idag oftast inte är på liv och död.

Negativ tanke
Vi psykologer brukar benämna oro som en negativ verbal tankeprocess med fokus på framtiden. Det skulle till exempel kunna vara tankar som ” tänk om något händer mina barn”, tänk om jag blir sjuk, tänk om jag förlorar mitt jobb och vi inte har pengar till att betala lånen då kanske vi blir vräkta.”. Oftast målar hjärnan upp katastrofscenarier som i slutändan har ingen eller väldigt lite kontakt med verkligheten.

Trots att oron har som ändamål att hjälpa oss att problemlösa och att undvika faror kan den i vissa fall få motsatt effekt. Den kan paralysera oss och få oss att börja tro att saker är farliga, vilket kan leda till att vi börja undvika situationer och kanske inte får möjligheten att erfara om detta faktiskt stämmer.

Annons

Ångest är en kroppslig reaktion på fara och hot (behöver inte vara ett reellt hot- det kan likväl vara vår tolkning av situationen) det vi kallar kamp/flykt responsen och har som syfte att få oss att reagerar omedelbart inför faror för att rädda våra liv.

Många personer som kommer till terapi vill ta bort vissa tankar och känslor med målet att må bättre. Detta är inte möjligt och inte heller önskvärt. Kan du föreställa dig att du inte längre skulle känna rädsla eller kunna förutspå att vissa situationer skulle kunna vara skadliga för dig. Troligtvis skulle detta inte leda till att du fick ett bättre liv på sikt, tvärtom.

Vad kan man göra om oron börjar ta över?
När oron är återkommande, upplevs som okontrollerbar och medföljs av en rad olika kroppsliga ångest symtom som till exempel; hjärtklappning, spändhet, domningar i händer och fötter, yrsel, känsla av att tappa kontrollen mm, kan den sänka vår livskvalitet och göra det svårt för oss att leva det liv som vi vill leva. Det är inte ovanligt att man också börja bli rädd för sin oro eller ångest vilket i sin tur tyvärr ökar dessa upplevelser.

I terapin fokuserar vi på att lära dig att förstå vad som vidmakthåller oron och hur de nuvarande ”strategierna” du använder troligtvis försvårar hanteringen av dina tankar och känslor. Man skulle förenklat kunna säga att HUR du reagerar på dina inre upplevelser kommer att påverka både dess intensitet och frekvens.

KBT
I Kognitiv beteendeterapi och de terapiformer som senare utvecklats utifrån denna, tittar vi på hur beteende, känslor och tankar påverkar varandra. Genom att förstå vad som vidmakthåller dina icke önskvärda beteende och arbeta för att förändra dem kan du skapa ett liv där det som verkligen är viktigt får lov att ta plats.