Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Spanien just nu: Rekordvärme i sommar spår experter

Klimatförändringarna kan komma att slå hårt på Sydspanien visar rapporter. I framtiden kommer årsnederbörden att minska med 40 procent i södra Spanien. Samtidigt väntas stigande sommartemperaturer som orsakar missväxt, torka och vattenransoneringar


Av Ola Josefsson

I en artikel i ansedda Financial Times berättas det om storkarna som har slutat att flytta till norra Afrika eftersom de spanska vintrarna är så milda. Tidningen skriver också att experter räknar med att en tredjedel av den spanska arealen kommer att vara öken om 50 år.
Det är sydöstra hörnet av Spanien, från Valencia via Murcia och Almeria bort mot Málaga, vilket räknas som ett ökenspridningsområde i klass med utkanten av Sahara i Nordafrika.

Under fjolåret slogs flera värmerekord i vissa delar av Spanien som exempelvis Murcia och centrala Katalonien. Nu tror flera experter att medeltemperaturen fortsätter att öka.

2007 kommer att gå till historien som ett av de varmaste åren, kanske inte med de högsta noteringarna men sett över ett helt år blir det varmare, enligt Spaniens motsvarighet till SMHI, Instituto Nacional de Meteorologia (INM). Efter otaliga analyser av insamlad statistik förutspår vädertjänsten att 2007 kan bli extremt. Väderfenomenet ”El Niño” lär spela en huvudroll första halvåret.

José Antonio López, är chef för den klimatiska tekniska avdelningen vid INM. Han säger till den spanska nyhetsbyrån Efe att de fem senaste åren är de varmaste under de senaste femton åren. 2006 tillhör det varmaste året. Med det vill han ha sagt att det har blivit varmare och hetare de senaste åren.
Lopez instämmer i det som professorn i meteorologi, Phil Jones, säger till den brittiska dagstidningen ”The Independent”, att ökningen kommer att fortsätta och göra att 2007 kan komma att bli det varmaste året någonsin i världshistorien. José Antonio López förklarar att dessa påståenden inte är några spekulationer, det handlar klimatförändringar där människan bär skulden.

Enligt Phil Jones kommer prognosen för 2007 att leda till extrema klimatförhållanden i hela världen som orsakar stor torka i Indonesien och översvämningar i Kalifornien. När det gäller 2006 menar Lopez att det var ett ovanligt varmt år. Flera zoner i Spanien registrerade sina högsta mätningar någonsin som exempelvis Murcia och centrala Katalonien.
Den högsta medeltemperaturen på mer än 100 år registrerades vid ett observatorium i Retiro-parken mitt i centrala Madrid med en medeltemperatur på 15,9 grader. Den översteg den gamla noteringen från 1995 med en tiondel.

Även i Tortosa (Tarragona) registrerades den årliga högsta temperaturen sedan 1904 då man började föra statistik. Medeltemperatur under 2006 hamnade på 18,5. Även Zaragoza nådde den högsta årliga medeltemperaturen. När det gäller årsgenomsnittet i temperatur kom2006 på andra plats i Alicante och sjätte plats i Málaga.

Fram till nu har 2003 var det varmaste året sett till hela Spanien då landet drabbades av en intensiv och extremt lång värmebölja. Men 2006 hamnar inte långt efter trots att avsaknaden har extrem värmebölja.
Februari 2007 började med rekordvärme i Málagaprovinsen. Medeltemperaturen låg under två veckor åtta grader över genomsnittet sett under de senaste 30 åren. Maxtemperaturen nådde till exempel så högt som 25 grader i Málaga, vilket ska jämföras med den genomsnittliga maxtemperaturen på 17,5 grader under de senaste tre decennierna.Det blir rekordvärme i Sydspanien sommaren 2007 enligt experter
Det blir rekordvärme i Sydspanien sommaren 2007 enligt experter


Vittsjö