Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Spanjoren som är PR-man för Sverige på Solkusten

Vasaloppsåkare och trea i SM i lingonplockning
Vasaloppsåkare och trea i SM i lingonplockning
José Moreno är svensk ambassadör på Solkusten. Jag har under mitt yrkesverksamma liv som journalist på Solkusten i snart tretton år inte träffat någon som brinner för Sverige och svensk kultur som José Moreno, 60 år. I Nerja kallas han för ”José el sueco”.


Av Ola Josefsson

Nerja-sonen José är ingen spansk medel-josé, snarare en riktig medelsvensson. Lägg till hans stora ständiga leende och hans intensitet när han talar sig varm om Alfta, Edsbyn och Hälsingland där han inte hade en tråkig dag.
-Jag kom till ett nytt land, en annan kultur och fick en ny familj.

Kärleken
Dessförinnan hade han i Nerja träffat sin stora kärlek för över trettio år sedan. Med Eva Östling flyttade han till kulturbygden i Hälsingland.
-Ska jag bo i Sverige måste jag börja röra på mig, det gör man i Sverige. Jag var helt enkelt tvungen att göra något, att integrera mig i det svenska samhället, berättar José Morena.
Nerja-José kom att bli en av Sveriges allra bästa lingonplockare, som bäst placerade han sig på tredjeplats vid SM i lingonplockning i konkurrens med 270 andra plus Tore Skogman som prisutdelare. Han fullföljde fyra Stockholm maraton, fyra Lidingöloppet, cyklade Vätternrundan och stakade sig igenom två Vasaloppet. Han deltog i Edsbyns egen klassiker med simning, vandring, skidor och löpning.

Surströmmingsrekord
Han hade också del i rekordet när 1.325 personer var samlade i Alfta till Surströmmingsskiva 1997, ett rekord som publicerades i Guiness rekordbok det året. Aldrig någonsin hade så många samlats på ett och samma ställe för att avnjuta Norrlands läckerhet (jo, undertecknad gillar det…).
Den som vill ta del av Josés bedrifter ska besöka restaurang La Capilla del Mar som drivs av José och Eva sedan snart två år. Efter 29 år i Alfta gick flyttlasset till Nerja där han nu serverar sina berömda flamberade jätteräkor.
I en hörna av restaurangen är väggarna täckta av vimplar från idrottsföreningar i Sverige. Här hänger svenska mästarna i bandy, Edsbyn, tillsammans med en glad José i Vasaloppsspåret eller Edsbyns matchtröja med autografer, en gåva från bandyliraren Hasse Johansson.

Vad är skillnaden mellan Sverige och Spanien?
-Det är stor skillnad på livet i Spanien och Sverige. När jag flyttade till Sverige förstod jag att det inte är stranden, pilsner på baren och fotboll som gäller. Sverige har så mycket mer, säger José övertygande.
-Under mina år i Sverige lärde jag verkligen känna landet. Naturen med sina skiftningar, vintern och snön som skapade nya möjligheter till upplevelser för mig från lilla Nerja.
-Och allt går så mycket snabbare i Sverige, tillägger José. Här i Spanien ringer jag efter rörmokaren eller elektrikern, som inte kommer på avtalad tid. Jag har blivit förändrad i mitt tänkesätt efter åren i Sverige. Nu accepterar jag inte saker som jag tidigare gjorde.

Tulpaner och minusgrader
José Moreno började först som trädgårdsmästare i Alfta där han odlade tulpaner i växthus.
-Jag fick vara med och riva de gamla växthusen i Edsbyn. Det var 15 grader kallt och jag trodde jag skulle frysa ihjäl.
Han blev senare president i Lions lokalavdelning och personalman med mera på Nefab i Runemo. Ifjol besökte 22 personer från Alftalejonen José och hans restaurang.

Nerja, Alingsås, Alfta
När Svenska Magasinet möter Sveriges ambassadör på Solkusten, José Moreno, är Eva på Teneriffa och får behandling vid Vintersol för sin reumatism. Dottern Maria bor i Alingsås där hon driver tapasbaren Carmens Bodega.
José och Eva har ett fritidshus i Skräddrabo, Alfta, ett riktigt paradis inte långt från Mållångens strand som de besöker sommartid. Här ägnar de sig mest åt att bada, gå i skogen eller bara ta det lugnt. Sedan blir det en tripp till dottern Maria i Alingsås.

Internationellt kök
Restaurangen Capilla del Mar var från början en enkel bar han hittade på Internet. En av anledningarna till återflytten är att José passerat de 60, och han vill uppleva Nerja återigen som pigg och frisk innan ålderdomen sätter stopp för nya satsningar.
Capilla del Mar är en internationell restaurang med Rudi Brand, svensk med tyska rötter, som kökschef. Ett internationellt kök kombinerat med svenska och spanska rätter och givetvis svenskt julbord.

New York nästa
Under årens lopp har José Moreno blivit omskriven i svensk press. Han visar mig pressklippen kring alla evenemang som han har haft ett finger med i. Från lokaltidningen Ljusnan, Allas veckotidning med rubriken ”Vad är Málaga mot Alfta”. I Svensk Damtidning våren 2007 presenteras han under artikelserien ”Svenska kockar på Solkusten”.
I höstas fyllde José 60 år. Födelsedagspresenten från familjen blev något alldeles extra. En resa till New York för att springa New York Marathon den 2 november 2008.
Vi gissar att José kommer att genomföra det projektet också.

Svenska Magasinets Ola Josefsson i samspråk med José Moreno
Svenska Magasinets Ola Josefsson i samspråk med José Moreno
Edsbyn, svenska mästare i bandy, vimpeln hänger i Nerja
Edsbyn, svenska mästare i bandy, vimpeln hänger i Nerja

I en hörna av restaurangen hänger flera utmärkelser från tiden i Sverige
I en hörna av restaurangen hänger flera utmärkelser från tiden i Sverige


José Moreno med chefskocken Rudi Brand
José Moreno med chefskocken Rudi Brand

Hittar du inte det du söker kan du prova här: 

Google
 

Vittsjö