Svenskamagasinet
Web



AKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga mäklaren: att köpa med hypotekslån eller utan? Att ta lån i spansk eller svensk bank? Kostnader?

Christofer Fogelberg start group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol.


Av Christofer Fogelberg, Start Groupm svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90

Sedan den stora bankreformen, då de spanska sparbankerna avskaffades och tvångsfusionerades, har vi nu mycket färre banker i Spanien. Flera av storbankerna har köpt upp mindre aktörer och flera av de mindre lokala sparbankerna slogs ihop till att bli större banker. Vi har nu ett läge där de spanska bankerna är starka, banksystemet är sanerat och internationellt konkurrenskraftigt. Framför allt vill bankerna nu låna ut pengar och har bra villkor till europeiska kunder som köper andra hem i solen. Vi erbjuder för tillfället bra lånelösningar från tre spanska banker.

Spansk eller svensk bank?
Den stora skillnaden är start kostnaderna. En spansk bank tar normalt 1% i öppningsavgift, sedan tillkommer också kostnader för värdering, notarie, register, samt skatt vilket blir totalt mellan 1,8-2% av lånesumman. Så runt 3% av lånebeloppet försvinner direkt i avgifter.

Fördelen med att ha ett lån i svensk bank är att ha lån i samma valuta som man har inkomst i. Då slipper man valutarisken som många fick problem med 2009 när kronan dök mot Euron.

Fast eller rörlig ränta?
Det vanligaste i Spanien är ränta som är rörlig på årsbasis med referens till den europeiska styrränta Euribor +1- 2%. Euribor ligger just nu på sin lägsta nivå någonsin -0,19% men kan ju röra på sig(!). Under 2007 låg den på mellan 4 -4,7%. Detta innebär att ett Euribor baserat lån med en differential på t.ex. 1% idag skulle kosta 0,81% medan det år 2007 kostade runt 5%. Om man är orolig för att räntan ska gå upp finns nu bra lån med fast ränta på upp till 25 år. Räntan ligger just nu på mellan 2,5 -3,5% för dessa lån. Men läs det finstilta ordentligt eftersom dessa lån kan ha extra avgifter om man vill amortera i förväg!

Hur mycket kan jag låna?
Normalt sett ger en spansk bank upp till 70% av priset i lån, ifall låntagaren är icke resident i Spanien. För skatteresidenta lånas normalt 80% ut, men ibland mer.

Blir det arvskatt om jag inte har lån?
Tidigare tog många lån i syfte att undvika arvskatt i Andalusien. Dock har vi på senare år haft flera reformer som gjort det onödigt i de flesta fall. Från och med i år blir det bara arvsskatt om arvets värde överskrider en miljon euro per arvinge. Tack vare det slipper de flesta problem med arvsskatt.

Som alltid är det viktigt att understryka att varje kunds situation är unik och lösningarna måste anpassas därefter. Om ni tar ett spanskt banklån så var noga med att få bankens bindande lånelöfte (oferta vinculante) i god tid innan lånet ska skrivas så att ni kan studera det ordentligt.

Mer information om kostnader, vilken dokumentation som behövs för att få lån m.m. finns på vår hemsida: https://startgroup.com/sv/guide-till-banklan-spanien/
------------------------------------------------------------------------
Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com



 






Vittsjö