Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Gå och solbada!

Los Boliches-Gaviotas
Los Boliches-Gaviotas
Solkusten är ett badparadis. Även om inte allt handlar om sol och bad under Spanienresan går det inte att komma ifrån att många besökare väljer att tillbringa en stor del av sin tid på stranden


Av Ola Josefsson

För turistindustrin är stränderna bland det viktigaste och det satsas stora summor pengar för att få stränderna i toppform inför badsäsongen. På Solkusten har exempelvis Kustmyndigheten, som vilar under miljöministeriet, arbetat hårt för att återställa 22 sandstränder efter vinterstormarna. Lastbil efter lastbil har transporterat sand.
De kommuner som berörts mest är Vélez, Algarrobo, Rincón, Estepona, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella och Manilva. Redan före påsk genomfördes den här typen av insatser i framför allt Axarquíaområdet.
Därefter har ytterligare två miljoner euro satsats på att preparera stränderna till sommaren.

Surfare
Södra Spanien har massor av trevliga stränder. Tar du bilen och reser västerut kommer du till Tarifa. Varma vindar, milslånga vita stränder och en gassande sol som blänker i Atlanten.
Mot horisonten tecknar sig vindsurfare och kitesurfare med skärmar i alla regnbågens färger. Längre bort höjer sig Atlasbergen och det marockanska fastlandet och man kan skymta någon enstaka segelbåt.

Dykvatten
Runt Tarifa finns det fem stränder. Los Lances, Punta Paloma, Valdevaqueros samt Playa Chica och Bolonia som är populär bland nudister. Om du inte bara vill gå långpromenader utmed havsbrynet eller ligga i vattnet och plaska erbjuds det en mängd aktiviteter i Tarifa-området.
Här kan du rida galopp utmed stranden i skymningen eller hyra en cykel och utforska området och hitta dina egna smultronställen. I gamla stadsdelen med dess ringmur kan du strosa på kullerstensgator. Här finns massor av historik.
Om du i stället väljer att åka österut mot Almuñecar hittar du några av kustens bästa dykvatten. Här är kusten brant och stränderna steniga men vattnet är desto klarare. Mellan Nerja och Almuñecar ligger flera dykfirmor som organiserar dyksafari.

63 blå andalusiska
Stränderna i övrigt längs Costa del Sol får gott betyg i en god rapport från EU meddelar Asociación Española de Educación Ambiental y del Consumidor (Adeac).
Totalt kan 63 stränder och 18 hamnar i Andalusien stoltsera med den blå flaggan, vilket är två färre är fjolårets resultat.
För de flesta av oss som reser på semester är ett friskt och rent badvatten att simma och leka i mycket viktigt. För den spanska turistnäringen är ett rent vatten viktigt för att locka turister.
Europakommissionen samlar in alla resultat och producerar årligen en rapport för alla Europas badvatten. Den publiceras även som en Turist Atlas på Internet där det är lätt att se badvattenkvaliteten på den plats i Europa som man är intresserad av.
Du hittar informationen på: http://europa.eu.int/water/water-bathing/index_en.html


Stränder med blå flagg på Solkusten
Benalmádena:
Malapesquera och Fuente de la Salud.
Torrox:
Ferrara och El Morche
Nerja:
Torrecilla och Burriana
Málaga:
La Malagueta
Vélez Málaga:
Caleta de Vélez
Fuengirola:
Los Boliches-Gaviotas
Mijas:
La Cala och La Butibamba
Estepona:
La Rada, El Cristo och El Padrón
Manilva:
Stränder: Sabinillas, Colonia och La Duquesa-Manilva
Källa: Málagatidningen SurStrandliv
Strandliv


Vittsjö