Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Nu drar Rolf vidare till Argentina

På väg mot Argentina. Svensken Rolf Wrethling tänker byta Solkusten mot Sydamerika
På väg mot Argentina. Svensken Rolf Wrethling tänker byta Solkusten mot Sydamerika
När många reser till Sverige för att uppleva den nordiska sommaren reser Rolf till Argentina för att titta på bostad. Nu får det vara slut med livet på Solkusten. ”Jag vill vara med och dränera min egen plånbok, här på Solkusten dräneras den av andra. Utvecklingen här är skrämmande”.


Av Ola Josefsson

Rolf Wrethling, ursprungligen från Stockholm, har varit bosatt på Solkusten de senaste tre åren. Men nu vill Rolf emigrera. Till Argentina.
Efter att ha varit med på Olle Montelius Argentina-resor tänker han byta ut tillvaron på Cabopino camping mot ett liv i Oberá, i norra Argentina.
-Jag och min hustru åker ned i juli för att titta på hus. Jag har alltid haft Argentina och Sydamerika som mål men tänkte först ge Spanien och Solkusten en chans.

Nya vindar
Ekonomin har vänt i Argentina, det blåser nya vindar. Tillväxten ligger på tio procent om året efter några hårda år. Det har blivit en påtaglig förbättring och Argentina har Sydamerikas bäst utbildade befolkning.
-Man känner sig hemma där, dessutom finns det många utlänningar i området vilket gör att man flyter in i samhällsklimatet.

Exploaterad
Rolf Wrethling känner att livskvaliteten på Costa del Sol har taget stryk av kapitalet. Kusten har blivit så hårt exploaterad så att människan har kommit i skymundan.
-Jag har tidigare varit bonde, jag vill ha mera ytor och kunna sätta mina egna potatisar. Min filosofi är att vara den som fattas.
Att även kunna bistå andra människor, känns viktigt för Rolf som tidigare även haft behandlingshem för missbrukare.

Existerar
Våra dagars samhälle befinner sig i en rasande utveckling. Problemet är att det går så fort att ingen kan stanna upp och ta tag i problemen.
-Det verkar som att många människor bara existerar, de lever inte. Men jag vill inte på något sätt vara negativ, Solkusten har ju sitt liv och sin existens men det stämmer inte överrens med mitt liv.
Oberá ligger i norra delen av Argentina, och består av en landtunga som går in mellan Paraguay och Brasilien.

Vad får dig att välja den platsen?
-Det är väldigt likt Sverige, ungefär som Ångermanland, jag gillar människans sätt att vara, öppna armar som ger allt och som inte pratar om plånboken.
-Jag har en dotter som är sju år och jag vill ju ge henne en bra uppväxt. Jag hoppas att det inte har blivit lika mycket droger, kriminalitet, våld och materialism där som här i Europa. Jag tror inte på att Europa kan ta hand om drogsituationen.
I Oberá finns en skön bygemenskap, du får din plats i tillvaron.
-Jag vill vara med och dränera min egen plånbok, här på Solkusten dräneras den av andra. Utvecklingen här är skrämmande.

Spanien impopulärt
Argentina har många ansikten. Buenos Aires är en världsstad med 300 teatrar.
-Det blåser många nya intressanta vindar rent politiskt. Folket vill ta tillbaka det som man har förlorat.
De spanska företagen är impopulära i Sydamerika. 7 procent av Spaniens BNP kommer från Sydamerika. Det är många manifestationer mot spanska banker, telefonbolag och energibolag.

Som Paris
Enligt Argentinafararen Olle Montelius funderar flera svenskar på att köpa bostäder i Buenos Aires, det är lite som det gamla Europa, människor är artiga och trevliga.
Det är som Paris i min ungdom, som en svensk sa.
Den allmänna reaktionen bland svenskar som besökt Argentina är att de vill tillbaka. Så nu tar Rolf sitt pick och pack och drar.
Vittsjö