Svenskamagasinet
Web



AKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga mäklaren: Fastighetsbranschens framtid under 2017 på Costa del Sol

Ett nytt år har börjat med nya utmaningar och möjligheter. För oss som arbetar inom mäklarbranschen så har vi mycket stora förväntningar på vad som ska hända under 2017.


Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: info@alamocostadelsol.com
www.alamocostadelsol.com


Det har i år gått nästan 10 år sedan den ekonomiska krisen slog till 2007. Allt gick i baklås och i högsta grad fastighetsbranschen i Spanien som tvärdog på kort tid. Under de kommande åren efter 2007 så slog hundratals mäklarkontor utmed kusten igen sina portar och försäljningen avstannade nästan helt. Efterfrågan var usel och priserna rasade år efter år. Från 2007 till 2014 sjönk priserna med mellan 25 – 50 % beroende på var fastigheten låg. Under 2015 var prisraset nästan över och man såg en liten men dock ökning av priserna i Spanien.

Prisökningen har börjat
Det började redan under 2015 och under de första två kvartalen kunde man konstatera en prisökning på 3,5 procent i hela landet jämfört med 2014 och det var den största ökningen sedan den ekonomiska krisen 2007. Denna ökning fortsatte  och sedan sommaren 2015 till och med juni 2016 har priserna gått upp med 6,3 procent enligt rapport från Instituto Nacional de Estadistica. Ökningen var konstant under resten av 2016 och allt tyder på att prisökningen kommer att fortsätta under 2017.

Bostadsköpen ökade kraftigt och svenskar är marknadens största köpare
Under 2016 köpte mellan 3.500 – 4.000 svenskar en bostad i Spanien  vilket är över 30 % fler än under 2015. Allt enligt Instituto Nacional de Estadística. Det gör svenskarna till den största gruppen köpare om man räknar per capita. Alla vill nu vara med i matchen och enligt svensk media ska även superentreprenören Bert Karlsson från Skara nu ge sig in i mäklarbranschen. Och han är inte den enda.

Under 2016 öppnades över 500 nya mäklarkontor på Costa del Sol, från Nerja till Estepona. Som vanligt är det många enmansföretag som nu ser möjlighet att tjäna pengar. Detta innebära också att det är många av dessa nya mäklarföretag som har liten, eller ingen alls, erfarenhet av yrket eller branschen. Eftersom mäklaryrket är helt fritt i Spanien kan vem som helst starta som fastighetsmäklare idag i Spanien.

Målare eller sjuksköterska idag. Fastighetsmäklare i morgon. Detta manar till försiktighet och min rekommendation är att alltid skaffa referenser om den mäklare som du anlitar. Fråga din bank, dina vänner som redan köpt eller din advokat så kan du eliminera att hamna i fel händer och undvika att kanske göra en mindre bra fastighetsaffär.

Är det rätt tid att köpa eller sälja nu?
För dig som går i köptankar är rådet att inte vänta utan slå till nu. Anledningen är naturligtvis att nu har priserna slutat att sjunka och kommer långsamt att stiga. Alltså är det inge bra idé att avvakta. Skall du sälja så är det också rätt tid nu. Efterfrågan har aldrig varit större vilket innebär för dig som säljare att du inte behöver förhandla ner ditt pris på samma sätt som under krisåren 2007 – 2015. Låt din mäklare hjälpa dig att sätta ett realistiskt pris och sälj till en stark marknad med stor efterfrågan.


 


















Vittsjö