Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Mat: El Morro de la Habana - en liten bit av Kuba

El Castillo del Morro är en av Havannas mest kända sevärdheter. Byggt på slutet av 1500-talet för att skydda hamnen och befolkningen mot pirater och sjörövare.


Sedan 1990-talet används fortet som galleri och för kulturella evenemang. Det har alltid spelat en stor roll i Kubas historia och därför valde man att kalla denna nya kubanska restaurang, El Morro de la Habana.

Det första du bör prova när du kommer till El Morro är en äkta Mojito. Här kan du välja på 7 olika varianter som prepareras av en fullfjädrad bartender med lime eller citron, massor av mynta, rörsocker eller brunt socker, olika typer av rom. Parad drinken är spektakulär, dyr men god och serveras med tobaksblad på skifferplatta!

Kubansk mat är annars starkt influerad av karibisk och spansk mat och innehåller ofta färg, frukt och chilli. Man gillar också att använda bananer i sin matlagning och yucca palmen som småkokar i vatten under många timmar för att bli mjuk. Den serveras som tillbehör ungefär som vi serverar potatis.

Vi provade en mycket god ceviche som presenterades i ananas skal med mycket lime och fräsch sallad. En tallrik med blandade specialiteter är alltid rätt när man går på ett nytt ställe. Här fick vi sötpotatis, majskaka “tamales”, banan flarn att doppa i kubansk hummus gjord på svarta bönor “frijoles negros” och med alioli på toppen. Avslutningsvis en nötstek med chorizo i mitten, en verkligt annorlunda köttbit.

På El Morro de la Habana har man försökt att återskapa en typisk kubansk miljö. I entrén visas kubanska cigarrer och andra typiska ting i vitrinskåp. Många i personalen har kubanskt påbrå och de tar sig verkligen tid att förklara vad som serveras och hur det är tillagat.

Kubansk musik framförs live varje kväll efter kl 21.00 vilket starkt bidrar till att skapa en fin, avslappnad stämning. Restaurangen ligger strax väster om San Pedro i området Benamara och har stängt på måndagar. Välkomna till en liten bit av Kuba!  Tel 952 886 559
 
Vittsjö