Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Vita viner för sammetsljumma nätter

Vía Arxéntea är gjort på druvorna Treixadura och Godello
Vía Arxéntea är gjort på druvorna Treixadura och Godello
Stjärnor och palmer och Medelhavets brus. Kring ett litet hus med två tända ljus. Nattbrisen kommer från bergen, spelar en kardans i ett träd någonstans. Varma sammetsljumma sommarnätter vid Medelhavet slår ut det mesta.


Av Ola Josefsson

Det är vid sådana tillfällen vi vill dra i bromsen och stoppa tiden. Allt är bara så där fantastiskt underbart härligt. I den sena spanska sommarkvällen dukar vi upp med skaldjur och havets läckerheter. Ingen gång under året smakar väl kylda högklassiga vita viner så gott som under sommaren.

Ibland hör jag från ”experter” och förståsigpåare att Spanien inte har några bra vita viner. Jag brukar nämna några vita viner och fråga vad personen anser. I regel skakar ”experten” på huvudet och visar sig ha en kunskapslucka, modell större, när det gäller vita spanska viner.

Spanien är världens tredje största konsument av fisk. Bara Japan och Sydkorea är större. Det behöver inte vara så, men i regel går vitt före rött till fisken. I Spanien konsumeras det enorma mängder skaldjur. Konsumtionen av fisk och skaldjur bidrar till att fantastiska vinmakare i Spanien producerar till det fullbordade äktenskapet mat+vin=Sant. Här följer några tips:

Jean León 3055 Chardonnay 2015
Legenden Jean León föddes i Katalonien men växte upp i Kalifornien. Först körde han taxi i New York med taxilicensnummer 3.055. Han flyttade senare till Kalifornien och öppnade restaurang La Scala i Beverly Hills som drog till sig många kändisar. 1967 återvände Jean León till Katalonien och började odla vin och det blev en hel del ”kaliforniska viner” varav mycket gick på export till USA.
För några år sedan avled Jean León och hans änka hade inte möjlighet att driva verksamheten vidare i Torrelavit nära Barcelona. Efter Miguel Torres ansågs Jean León vara bland Spaniens stora nydanare. Så det föll sig naturligt att Torres efter Leóns död köpte bodegan.
Här talar vi om en ren, fräsch och mycket frisk Chardonnay med hög kvalitet. Sedan 2008 har Jean León endast ekologiska odlingar och från 2012 bär deras viner den ekologiska certifieringen på etiketten.
Ett ljust, friskt och fruktigt vin med en modern smak. En doft av tropiska frukter som ananas, mango och papaya. Frisk ihållande smak som inte tummar på elegans och balans. Ett vin i fullständig harmoni. Pris: 14,18 euro (Hipercor).


 
Jean León 3055 Chardonnay 2015
Jean León 3055 Chardonnay 2015
Vía Arxéntea, Treixadura y Godello 2015
Vía Arxéntea, Treixadura y Godello 2015

Paco & Lola 2014
Paco & Lola 2014

Vía Arxéntea, Treixadura y Godello 2015
I Spaniens nordvästra hörn Galicien hittar vi landets skaldjursmecka. Här finns några av landets bästa vitvinsproducenter. Distrikt som Rías Baixas, Ribeiro och Monterrei har sina egna druvor som ska passa till havets läckerheter.
Från producenten Manuel Guerra Justo kommer Vía Arxéntea, gjort på de lokala druvorna Treixadura och Godello. Bodegan har en lång familjetradition med odlingar på 3,5 hektar i distriktet Monterrei sydväst om Orense. Här regnar det i igenomsnitt 683 mm om året. Produktionen ligger på 10.000 flaskor.  Ifjol blev det valt till Galicien bästa vita vin och har tidigare fått flera utmärkelser bland annat i Bryssel.
Vinet har en blekgulgrön nyans med doft av äpple, persika och mango. Smaken kännetecknas av bra struktur med en liten förnimmelse av sötma. Välbalanserad, bra syra och en lång och fruktig eftersmak. Pris: 11,83 euro (Hipercor).

Paco & Lola 2014
Adega E Viñedos Paco & Lola i Meaño nära Pontevedra producerar högklassiga Albariño-viner på löpande band. Ett mycket säkert vininköp. Vad vore Spanien utan sina fantastiska Albariño-viner. Druvan Albariño som är så synonymt med Galicien. Vinerna här kännetecknas av hög syra och friskhet.
Till utseende halmgul med svaga gröna nyanser. Doften medelhög till hög med inslag av örter, citrus, grapefrukt, citron, ananas och vita blommor. Frisk smak med inslag av en viss sötma, fruktigt balanserande med behaglig eftersmak. Fungerar även som aperitif men ett utmärkt vin till sushi, pasta, fisk och skaldjur. Lättdrucket. Pris: 12,17 euro (Hipercor).
 Adega E Viñedos Paco & Lola i Meaño har fått flera utmärkelser
Adega E Viñedos Paco & Lola i Meaño har fått flera utmärkelser


Vittsjö