Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fitnesskolan – del 3 - Magstarkt!

Crunches
Crunches
Drömmer du om ”sexpack” och en platt mage till sommaren? Eller om att helt enkelt bara tajta till magen till sommaren. Få saker kan konkurrera med en stark och snygg mage med rutor. Dessutom är magen ryggens bästa kompis. En stark mage stabiliserar kroppen.


Av Ola Josefsson

Med de senaste årens mode har magen verkligen hamnat i fokus. Vältränade magar har alltid framhävts inom gymmodet. Sedan några år har magen hamnat i blickfånget i övrigt mode – på gott och ont. Framöver så kommer vi att publicera en artikel på ämnet ”alla dessa magar”.
I förra numret skrev vi att magen är ryggens bästa kompis. Magen hjälper ryggen att hålla ett bra bålstöd och lättar trycket på diskarna i ryggen.

Det följer många positiva saker med att träna magen. En vältränad mage förebygger ryggproblem. Dessutom är starka magmuskler viktiga för att få en bra hållning. Och du som spelar golf bör tänka på att en stark mage är viktig för balansen i kroppen.

För att tajta till magen räcker det inte bara med ett antal magövningar. Det bästa man kan göra är att kombinera sin styrketräning med konditionsträning, som bränner fett. För att få fram muskelkonturen måste man jobba på att minska underhudsfettet. Morgonpromenader, jogging eller spinning hjälper till.
Tänk på att alltid träna magen i slutet av träningspasset. Magmuskulaturen stabiliserar vid andra övningar så är det inte bra att trötta ut den i början av passet.

I det här numret kör vi i samarbete med Alpha Fitness två basövningar som ger dig starka magmuskler plus lårcurl i maskin. I nästa nummer kör vi några basövningar på bröst, biceps och ben/rumpa. Modell är Fitnessprofilen Teresa García Santero som kom tvåa i Body Fitness i Málagaprovinsen i fjol.
Detta är förslag, känner du dig osäker, fråga alltid din instruktör så att du utför övningarna rätt. Försök koncentrera övningarna så att du känner hur det ”brinner” i magmusklerna.


Crunches
Du tränar: Magmuskulaturen.
Utförande: Ligg ned med ryggen på bänken. Lägg upp benen och stick fötterna under vristkuddarna. Benen ska hållas böjda cirka 90 grader. Skjuter du in rumpan mot kanten utför du övningen säkert och rätt. Svanken ska hela tiden vara i kontakt med underlaget. Händerna kan du placera antingen bakom nacken, som på bilden, med ökad belastning, eller kan du placera händerna på magen. Böj upp överkroppen mot knäna tills det tar stopp utan att svanken lämnar underlaget. Se till att rörelsen endast sker i bålen. Gör så många repetitioner du orkar gånger tre set.

Benlyft i ställning
Du tränar: Magmuskulaturen
Utförande: Kliv upp i ställningen och ta tag med bägge händerna om spakarna, låt underarmarna ”bära upp” hela kroppen så att du ”hänger” rakt utan att ha stöd för fötterna. Pressa upp dina ben så att det blir 90 grader i höftleden. Se till att rörelsen endast sker i bålen. Om du vill göra övningen enklare koncentrerar du dig på att bara få upp knäna med 90 grader i knäleden.

Vill du läsa hela artikeln, hämta senaste numret, eller boka din prenumeration så får du Svenska Magasinet från och med nästa nummer.Benlyft i ställning
Benlyft i ställning
Vittsjö