Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Frågor från läsarna som funderar på att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol

Vi bor i Eskilstuna och funderar på att sälja vår lägenhet i Marbella. Vad är kostnaderna vid en försäljning? Peter & Malin
Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: info@alamocostadelsol.com
www.alamocostadelsol.com


Hej Peter & Malin, du betalar en mäklarprovision som normalt är 5 % + 21 % moms. Som icke resident i Spanien innehålls a conto 3 % av köpeskillingen av myndigheten som en uppskattad kapitalvinstskatt (reavinst). Detta oavsett om det verkligen blir någon vinstskatt på försäljningen. Sedan deklareras försäljningen och den slutgiltiga skatten beräknas. Om det inte blir någon skatt ansöker ni om återbetalning av skatten och det tar ca 6 månader för skattemyndigheten att återbetala. Viktigt är att man fortfarande måste ha ett bankkonto i sitt namn i Spanien för det är till detta konto som pengarna betalas till. Det skall också eventuellt betalas en skatt som heter ”Plus-valia” och som är en skatt för värdestegringen på marken där fastigheten är belägen. Detta kan din advokat räkna ut till dig i förväg.

Hej, vad behöver jag som svensk för att köpa en fastighet i Spanien? Kalle från Umeå

Hej Kalle, det är tre saker som du måste ha varav två är absolut nödvändiga. Du behöver ett spanskt personnummer (NIE nummer), ett bankkonto i ditt namn i en valfri spansk bank. Utan dessa två saker kan du helt enkelt inte köpa en bostad i Spanien. Alla utländska medborgare måste ha detta. Det tredje är frivilligt, men enligt min mening helt nödvändigt. Det är att ha en advokat vid din sida som företräder dig under hela köpprocessen tillsammans med din mäklare. Lycka till med köpet!

Hej Sven, vilka övriga kostnader måste jag betala vid köp av en fastighet i Spanien? Arne Celing

Bra fråga Arne. Det beror på om du köper en ny fastighet eller en begagnad. Vid köp av en bostad från en befintlig fastighetsägare så betalar man totalt ca 11 % på försäljningspriset.  8 % i överföringsavgift till spanska staten för fastigheter upp till 400.000 euro, 9 % mellan 400 – 700.000 euro och 10 % på priser över 700.000 euro. Vidare skall du betala 2 % till notarien och fastighetsregistret samt ca 1 % till din advokat. Om det är en helt ny fastighet där du är den första ägaren så betalar du totalt ca 13 % fördelat på: 10 % i spansk moms + 1 % i stämpelskatt, 2 %  till notarien och fastighetsregistret samt ca 1 % till din advokat

Hej, vi har hittat vår drömlägenhet i Calahonda som vi gärna vill köpa men behöver låna en del. Kan vi som svenskar låna pengar till fastighetsköpet i Spanien? Nils & Astrid från Sundsvall.

Som svensk medborgare och inte resident i Spanien så kan du låna mellan 60 – 70 % av det lägsta beloppet mellan priset på fastigheten och bankens officiella värdering. Är du skriven i Spanien kan du låna ändå upp till 80 % av värdet. Ränta och amorteringstid varierar mellan bankerna.


 
Vittsjö