Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Magnus Salomonsson – ny svensk präst på Solkusten

Avgående kyrkoherden Peter Wickström och församlingsstyrelsens ordförande Birgit Gumaelius välkomnar Magnus Salomonsson
Avgående kyrkoherden Peter Wickström och församlingsstyrelsens ordförande Birgit Gumaelius välkomnar Magnus Salomonsson
Magnus Salomonsson, 40 år, blir ny kyrkoherde vid Svenska kyrkan på Costa del Sol de närmaste fem åren. Han kommer närmast från Förslöv-Grevie församling utanför Ängelholm där han tjänstgjort som komminister


Av Ola Josefsson

Det har tidigare spekulerats i att Bo Wallin, föregångaren till Peter Wickström, som flyttar hem till sommaren, skulle återkomma till Solkusten. Men av det blir inget, enligt vad Svenska Magasinet erfar.

Smålänning
Även om försäkringsfrågan och underskriften återstod pekade det mesta på i slutet av april att Magnus Salomonsson blir ny svensk kyrkoherde på Costa del Sol.
-Magnus är vårt förstahandsval, bekräftar församlingsstyrelsens ordförande Birgit Gumaelius.
En smålänning tar över efter en annan smålänning. När tjänsten som kyrkoherde vid Svenska kyrkan på Costa del Sol dök upp tvekade inte Ljungbysonen Magnus Salomonsson att söka den. Och av flera sökande föll valet på honom.
-Inom familjen har vi haft tankarna på en utlandstjänst, säger Magnus Salomonsson i en första kommentar i svenska medier på Costa del Sol.
-Det är mycket som ska passa, att det finns en svensk skola i Fuengirola ser vi som något mycket positivt, säger trebarnspappan.

Första gången
Någon direkt erfarenhet av Solkusten och svenskkolonin har inte Magnus Salomonsson. Han hade aldrig varit på Solkusten förrän han besökte platsen i slutet på april.
En tjänst vid en utlandskyrka innebär många andra uppgifter jämfört med att vara präst för en församling på den skånska landsbygden. Tidigare präster i Fuengirola har fått rycka ut när svenskar har hamnat i klammeri med rättvisan eller hamnat i svårt missbruk.
-Helt klart är det annorlunda jämfört med i Sverige. Men det är en viktig del i vår uppgift att vara till för människor som har problem och hamnat i svårigheter.

Familjen
Många svenska präster på Solkusten har blivit omtyckta och populära genom att arrangerat fågelskådningar och utflykter i naturen som exempelvis cykelutflykter. Andra har haft förkärlek för musik.
-Jag ser verkligen fram emot att träffa människorna på Solkusten, lyssna och skapa kontakter med många i samhället. Så får vi se vad det utmynnar i.
Musik och att jobba med familjer ligger Magnus Salomonsson varmt om hjärtat. Familjelivet utsätts just nu för många påfrestningar. Han arbetar gärna med kvinnliga kolleger och rent principiellt kan han tänka sig att välsigna homopartnerskap.

Tolv år
Magnus Salomonsson kommer ursprungligen från småländska Ljungby. Han har varit präst de senaste tolv åren och har då varit verksam i trakterna kring Ängelholm. Hans bakgrund är i den evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, med direkt anställning inom svenska kyrkan.
-Det känns inspirerande på många sätt att få komma till Costa del Sol, säger Magnus Salomonsson till Svenska Magasinet.
Nuvarande kyrkoherden Peter Wickström avslutar sin tjänst på Solkusten ett år tidigare än planerat och återvänder till Småland.


Fakta/Magnus Salomonsson
Ålder: 40 år
Familj: Gift med Eva, trebarnspappa till Ida, Johan och Sara.
Senast: Komminister vid Förslöv-Grevie församling
Intressen: Musik, familjeliv.
Aktuell: Som ny kyrkoherde vid församlingen i Fuengirola från september 2006.


Vittsjö