Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Zonterapi - bearbeta fötternas reflexpunkter

Zonterapi är både en avslappnande och förebyggande behandling som går ut på att bearbeta fötternas särskilda reflexpunkter. Varje reflexpunkt motsvarar ett organ i kroppen eller en kroppsdel.


Av Madeleine Öberg

Zonterapi hjälper kroppen till balans och är mycket effektiv vid stress vilket ligger bakom många av våra besvär och sjukdomar idag. Många upplever en inre ro efter en behandling där kropp, själ och sinne slappnar av.

Genom professionell tryckmassage på fötternas reflexzoner, fastställs vilka delar av kroppen som är ur balans och därför inte fungerar som de ska. Behandlingen ges för att rätta till dessa obalanser och återföra kroppen till ett optimalt hälsotillstånd.

Zonterapi är effektivt när det gäller att bibehålla god hälsa och förhindra sjukdom. Med reflexzonmassage på fötterna kan hälsoproblem upptäckas på ett tidigt stadium och behandling kan ges för att förhindra att allvarligare symptom utvecklas.

Som en holistisk terapi syftar zonterapi till att behandla kroppen som en helhet och strävar efter att hitta den verkliga orsaken till sjukdomen och behandla denna, inte symptomet. När man behandlar fötternas reflexpunkter stimuleras centrala nervsystemet (ryggmärg och hjärna). Man påverkar de vegetativa nervsystemets nerver som går till det organ som reflexzonen motsvarar. Därvid får organet en impuls så att blodgenomströmningen i organet förbättras och den elektriska spänningen normaliseras. Organet kan efter hand fungera mycket bättre.

Zonterapi inverkar även på hormonella och vegetativa funktionsstörningar samt på nästan alla andra åkommor både i de inre organen och i rörelsesystemet. Huvudvärk, migrän, muskel- och skelettbesvär, ryggskott, öron- och bihåleinflammation, mag- och tarmproblem, cirkulationsbesvär, urinvägsproblem, högt och lågt blodtryck, svagt immunförsvar, klimakteriebesvär, barnlöshet, sömnlöshet, oro, stress, luftvägsbesvär, astma, allergi, eksem är alla besvär som kan påverkas med zonterapi.

Hur många gånger som man ska ge zonterapi kan man inte säga i förväg. Antalet behandlingar är väldigt individuellt och beror på personens ålder och tillstånd. Har man gått länge med en krämpa så tar det naturligtvis länge tid att bli av med den.

Hur lång tid mellan behandlingarna beror på hur snabbt kroppens utsöndringsorgan kan avlägsna de upplagrade giftämnena som frigöres under behandlingen.

Zonterapi enligt Wikipedia, är en icke vetenskapligt understödd behandlingsform inom alternativmedicin. Zonterapeutiska metoder har sannolikt existerat mycket länge inom olika folkmediciner. Den moderna varianten utvecklades omkring 1915 av amerikanske öron-, näs- och halsspecialisten William H Fitzgerald (1872–1942). Till Sverige kom metodiken på 1970-talet. Kroppens alla organ anses representerade bl.a. på fötterna, och man behandlar oftast där. Enligt zonterapi kan kroppen indelas i olika lodräta skikt, zoner, från huvud till fötter och händer. Inom dessa zoner påstås strömma "energier". När ett organ "tappar energi" reagerar zonen där organet ligger och dess ändpunkter börjar ömma. När man trycker på en zonändpunkt, går impulser upp till organet som "ökar sin energi". Blodgenomströmningen påstås öka och organet påverkas att återgå till normal funktion.

Marjan Looije, som är holländsk, arbetar med 3 olika behandlingar, sport massage, zonterapi och indisk huvud massage som är en djupt avslappnande och behaglig upplevelse och verkar både på det fysiska och psykiska planet. Det idealiska är att kombinera zonterapi med massage, säger Marjan. Ni hittar Marjan runt hörnet till vänster om entrén till Mercadona vid Los Naranjos de Marbella i Nueva Andalucia. Se karta och mer information på marjanmassage.com

I anslutning till Marjan´s massagestudio ligger Radiant Yoga center som erbjuder olika former av yoga, hot yoga, pilates, yoga för barn m.m. www.yoga-in-marbella.net

Vittsjö