Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Finns det en Absolut Sanning?

Det har varit en intensiv vinter med massor av vinprovningar. Jag har flängt både hit och dit för att leda dessa tillställningar. Det är väldigt intressant med alla frågor som jag får


Av Terje Lönnroos

Frågorna börjar alltid med ”du som är vinexpert”. Vadå vinexpert? Det känns lite besvärande faktiskt. Här står jag i ett vinland och talar om vin inför en massa svenskar.
Att kallas expert av svenskar går ju mot alla den heliga jantelagens viktigaste dogmer där du helt klart skall veta att du minsann inte är något!

Jag har aldrig sett mig som en vinexpert
Det finns väldigt mycket kunskap om vin i Sverige och naturligtvis här i Spanien. Jag ser mig själv, mera som en handledare eller guide som kan lotsa runt bland de krångliga vinlagar och begrepp som existerar och förhoppningsvis reda ut de vanligaste felaktiga uppfattningarna.

Vinboksförfattare
Om man som författare av en vinbok framför en åsikt så måste man ju stå för den även om man har fel. Som föredragshållare i ämnet så kan jag ändra mig om jag har fel, eller verkligheten förändras. Och det händer både att jag har fel och verkligheten förändras. Det finns verkligen många vinböcker där författarna har olika uppfattningar om olika saker.
Skulle det kunna vara så att en har rätt och alla andra fel? Eller är det så att ingen har den fullständiga sanningen?
Detta skulle kunna vara en diskussionsfråga mellan olika ”experter”. Problemet är att den vinintresserade kanske bara har en bok i ämnet och då köper allt som står skrivet i just den boken.

Kritiskt och nyfiket
Därför är det väldigt viktigt med en kritisk inställning kombinerat med en stor näve nyfikenhet bland de vinintresserade så att de inte köper allt vad en ”guru” säger eller en bok förmedlar. Det här är extra viktigt när det gäller doft och smak.
Jag har läst böcker där ett specifikt vin kan beskrivas olika från bok till bok. De flesta människor som inte hållit på med vinprovningar en tid känner sig ofta vilsna och förvirrade när de får veta att de skall hitta den eller den doften eller smaken i vinet och inte gör det.

Din egen referensbank
Då gäller det att hitta sina egna ord och sin egen beskrivning och upplevelse av vinet. Här kan en bra handledare eller guide hjälpa till med att plocka fram ens egna ord och referenser.
Det är först när du smakar som du kan få denna aha-upplevelse, där du själv kan hitta något och inte bara sitta där för att beundra vinprovningsledarens ”kunskaper”.
Det du själv upplever av vinet – är den Absoluta Sanningen.
Vinhälsningar!
Vittsjö