Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Nu blommar det!

KORTBYX-VÄDER ÄR PÅ VÄG! Aldrig hade jag trott att jag faktiskt skulle yppa klagan över det spanska vädret – och jag menar verkligen inte att låta gnällig. Vem kan klaga på vädret i paradiset?


Av Anders Rosell, chefredaktör och formgivare

Men efter ha bott här i två och ett halvt år så har både knoppen och kroppen vant sig vid värme. När temperaturen kryper ner emot +10 grader, ja – då är det kallt. Och även jag tittar lite konstigt på gästande turister som går i sommarkläder mitt i vintern.

Jag var likadan i början av min vistelse här i Spanien, blekvita ben i shorts året runt, men den tiden är nu förbi. Hos mig tillhör numera, och så här års, strumpor och stor kofta vinterklädseln även inomhus. Allt medan den vackra spanska vintern på Solkusten börjar krypa tillbaka in i sitt ide, så tittar vårtecknen fram.

För mig är det när citronträden är sprängfyllda med vackra solgula citroner. Även avokadoträden har vaknat till liv och dignar av frukt som sedan får ligga till sig i solen för att mörkna och mogna. Mandelträden har redan blommat över, men även det är ett av de tidigaste tecknen på att vi går mot rätt håll. I sin vildaste blomning med sina vita sköna blommor ser de ut som vinterträd med snö på.

Pelagonierbuskarna växer nu som ogräs och en och annan knopp spricker ut. De är så frodiga och långt ifrån alla de pelagonier som man lyckades ta död på inomhus hemma i Sverige. Nätterna börjar bli varmare och inte ens värmeelementen behöver vara på nattetid. Jag tror jag klär om till shorts igen - vårkänslorna är här!

Läs Lennart Ekmans härliga krönika om Andalusiens flora, nummer 146 i ordningen. Den finns på sidan 24.


 


Vittsjö