Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga mäklaren: Är det billigare att köpa ett bankåtertag?

Frågor från läsarna som funderar på att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. Hej Sven! Är det billigare att köpa ett bankåtertag? Lisa & Stig från Boden


Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate

Det finns tusentals fastigheter som säljs direkt av bankerna på grund av att ägarna har kommit på obestånd och banken som har lån i fastigheten har tagit den som säkerhet för sitt lån och nu säljer fastigheten till ett pris som skall täcka alla bankens kostnader. Här kan man göra riktiga fynd om man har rätt kontakter i mäklarbranschen. Nyligen såldes ett radhus i Calahonda för fyndpriset 99.000 euro där grannhuset tidigare såldes för 200.000 euro! Kontakta mig gärna per mail för mer information om hur bankåtertag fungerar. Vad jag även vill tillägga är att det finns väldigt mycket ”skräp” bland bankåtertagen så det är inte alls säkert att du finner ditt drömboende via bankerna.

Hej Mäklaren! Fortsätter priserna att sjunka och är det rätt tid att köpa nu? Jan Persson
Priserna på fastigheter i Spanien har gått ner varje år sedan finanskrisen startade 2007. Beroende på vilket område bostaden ligger har nedgången varit mellan 20 – 40 % och i vissa fal även över 50 %. Vi märker nu klart att nedgången har stannat upp och priserna har börjat stabilisera sig. Uppgången har inte börjat ännu och man räknar med att det tar ytterligare 3-4 år innan priserna börjar stiga igen. Anledningen till att det tar den tiden är att det fortfarande finns över 30 000 fastigheter till salu på Costa del Sol. Därför är mitt råd alltid till kunderna; vänta inte utan köp nu för det har aldrig varit mer fördelaktiga priser!

Kan jag kontakta flera mäklare? Har hört att ett objekt kan vara till salu genom flera mäklare? Familjen Åström från Umeå
Bra fråga som jag ofta får av mina kunder. Mäklare arbetar helt annorlunda än i Sverige. Här lämnar säljaren ofta ut sina fastigheter till fler mäklare och det är inte så vanligt att man får ensamrätt på objektet. Det förekommer men är inte det normala. Merparten av mäklarna på Costa del Sol är anslutna till databaser där ALLA objekt som finns till salu är samlade. Det innebär att om du väljer ut en mäklare som du har förtroende för så kan den mäklaren erbjuda dig nästan alla bostäder som finns till salu på Costa del Sol.

Jag pratar ingen spanska och dålig engelska. Vad finns det för service på Costa del Sol där man kan prata svenska?
Du behöver inte vara orolig för språket. Det finns svensktalande företag i nästan alla branscher som du kan komma i kontakt med på Costa del Sol. Mäklare, olika hantverkare, banker, restauranger, frisörer, läkare, tandläkare, försäkringsbolag etc. etc. Om du inte vill skiljas från dina svenska matvaror så finns det också 4-5 svenska matvarubutiker utmed kusten där du kan köpa dina svenska favoriter. Väljer du en svensktalande mäklarbyrå kan du få alla dessa kontakter via din mäklare. Du kan helt enkelt leva ditt liv här utan att behöva använda din knackiga engelska eller din obefintliga spanska. 

Alamo Costa del Sol Real Estate hittar du vid:
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: info@alamocostadelsol.com
www.alamocostadelsol.com
 


Vittsjö