Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Läsåret började med Argentina

Lovisa Fogelberg, 16 år, en av fem elever vid Fuengirolaskolan som besökt svenskbygden i Argentina
Lovisa Fogelberg, 16 år, en av fem elever vid Fuengirolaskolan som besökt svenskbygden i Argentina
Fem elever vid Svenska skolan i Fuengirola fick en annorlunda start på läsåret. Höstterminen började med en resa till Argentina för att träffa svenskättlingar.


Av Ola Josefsson

Det började med ett rektorsbrev och utbyte med en privatskola i svenskbygden i Oberá i Argentina. I våras besökte sju elever från Argentina Fuengirolaskolan. Höstterminen 2005 inleddes med att fem elever från Solkusten reste till Oberá.
-Det var annorlunda, men vilka fantastiska människor, vi fick fin kontakt. Men de blev förvånade när vi berättade om att det finns svenska skolor i Spanien, berättar Lovisa Fogelberg, 16 år, och en av de fem elever från Fuengirola som besökte Argentina.

Fattig del
Skolan i Oberá kan liknas vid en spansk kommunalskola. Oberá ligger i en ganska fattig del av Argentina. De ekonomiska möjligheterna är knappa.
-Eleverna hade få egna böcker. Ofta läste läraren direkt ur sin egen bok medan eleverna gjorde anteckningar. Vissa av eleverna har stora mål, andra är mer rotade i sina byar.
Med på resan var även Elvira Herrador Quero, spansklärare, och känd bland många av våra läsare då hon ibland medverkar i Svenska Magasinet.
-Det är annorlunda att vara lärare i Argentina. En arbetsvecka inbegriper 42 timmar och lönen ligger på en euro i timmen, säger Elvira Herrador Quero.

Gammalsvenska
Lovisa bodde hos en jämnårig tjej som heter Ivon Andersson. Hennes fars morföräldrar emigrerade från Sverige. Men varken Ivon (motsvarighet till svenskans Yvonne) eller hennes far kan svenska.
-Vi träffade några svenskättlingar som talade en sorts gammalsvenska. De firar svensk midsommar varje år och det finns en svensk kyrkogård i trakten.

Vattenfall
Lovisa var i Argetina i två veckor medan de återstående eleverna från Fuengirolaskolan stannade ytterligare två veckor. Förutom att umgås med sin argentinska värdfamilj besökte Lovisa huvudstaden Buenos Aires och de mäktiga vattenfallen i norra delen av landet.
-Jag vill resa dit igen. Otroligt vänliga och trevligt, nyfikna människor, avslutar Lovisa Fogelberg.Oberá ligger i en ganska fattig del av Argentina
Oberá ligger i en ganska fattig del av Argentina


Vittsjö