Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Vad händer? 40-nybyggda lägenheter har stått tomma i flera år

I över två års tid har den stått tom, den nybyggda fastigheten som uppfördes på tomten där Svenska skolan tidigare låg i Villa Isabel. I bygg -och mäklarkretsar är numera tomten i Fuengirola bland de mest kända i hela Spanien.


Av Ola Josefsson

Nu kan Svenska Magasinet avslöja att det finns nordeuropeiska intressenter som kan tänka sig att ta över fastigheten av en skuldtyngd ägare från Córdoba.

Det handlar om 40 lägenheter. Här ska finnas sauna, gym och golfaffär samt 160 parkeringsplatser i fyra våningar under jord.

Men vi tar det från början. Under många år hade Svenska skolan ett löpande hyreskontrakt med ägarna till fastigheten Villa Isabel på Calle Ramón y Cajal 29 i Fuengirola. Ett hyreskontrakt var tecknat till 2015. I december 2006 blev skolan utköpt från hyreskontraktet för en miljon euro.
 
Ägarna ville riva fastigheten för att i stället bygga lägenheter och parkeringsgarage. 2006 var det gynnsamma ekonomiska tider och ägarna från Córdoba räknade med att tjäna pengar samtidigt som Svenska skolan gjorde bedömningen att med pengarna kunde det planeras för en nybyggd svensk skola.
 
Till slut blev det en ganska surrig historia med ersättningar till advokater samtidigt som skolan betalade flera hundratusen euro i skatt. Skolan gjorde av med mycket pengar på olika byggprojekt, uppskattningsvis cirka 370.000 euro försvann den vägen.
 
Men för byggherren från Córdoba blev det en ännu dyrare historia. Knappast vad de hade räknat med när planerna drogs upp under högkonjunkturen 2006. Utöver en miljon euro till svenska skolan har det kostat ytterligare stora belopp. Varje lägenhet i fastigheten är belånad till 200.000 euro medan försäljningspriset ligger på 160.000 euro...
 
Nu är ett antal nordeuropeiska intressenter inblandade. Bland annat en finsksvensk reseoperatör. Meningen är att lägenheterna, ”apartamentos turisticos”, ska marknadsföras mot bland annat Sverige. Vissa ombyggnader planeras. Bland annat ska en konferenslokal byggas.
Ett projekt är presenterat. Ett anbud lämnades i augusti och nu återstår det att se vad huvudägaren i Córdoba och banken som finansierat bygget säger.
 
 
Vittsjö