Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kommer det att bli förbjudet att genomföra vissa kontantbetalningar?

På senaste tiden har läsare vänt sig till oss då de varit bekymrade för nyheter som de läst om i tidningarna om kontantbetalningar som ska komma att förbjudas och de konsekvenser som detta skulle kunna få. Är dessa nyheter sanna? Delvis JA. Vi klargör nyheten.


Av advokat Tomás Fernández García

Den spanska regeringen, liksom alla regeringar i västerländska länder, är oerhört bekymrade för skattebedrägeri och dess konsekvenser för statskassan. I dessa tider av kris, då statens inkomster är minimala och skulden maximal, ger man full prioritet till att förfölja svarta pengar, att förfölja den som inte betalar skatt. I Spanien är problemet av en ofrånkomlig betydelse, med en dold ekonomi som överstiger 20 % av BNP (Producto Interior Bruto, PIB) och med en tendens av att öka.

För detta, har regeringen för avsikt att inom kort förbjuda användningen av kontanter, man ska inte längre kunna betala kontant för vissa affärer.

Den första åtgärden skulle påverka företag genom att förbjuda användningen av kontanter för affärer som överstiger 3 000 €. Det vill säga, företagen som skulle ha betalt sina fakturor med kontanter, skulle inte kunna göra avdrag för varken momsen, (IVA), eller utgiften vad det gäller inkomstskatten (Impuesto sobre la renta, IRPF) i aktiebolagsskatten. Vi ska inte glömma att svarta pengar i många fall har verifierats med falska fakturor.

Den andra åtgärden skulle vara att utvidga omfattningen även för privatpersoner. T.ex. genom att förbjuda kontantbetalningar på mer än 3 000 € för konsumenter.

Vårt råd är att om Du genomför vilken som helst investering i Spanien, bör Du inte göra några kontantbetalningar. Låt oss inte glömma N.F.C- teknologin (Närfältskommunikation), som är i ständig utveckling och som tillåter betalningar via mobil och bekräftar transaktioner.

 

Fråga advokaten

Denna text är skriven av advokat Tomás Fernández García, abogado på IURA Despacho Jurídico S.L.P. Har du någon fråga kan du e-posta den till: ulrica@iura.es. Ulrica Jonsson, Skandinavisk representant, IURA Despacho Jurídico S.L, tlf: 618 418 336.
Vittsjö