Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Datordoktorn hittar du i Fuengirola

Bildtext: Chef och ägare: Peter Alm. Säljare och tekniker: Daniel Holmquist
Bildtext: Chef och ägare: Peter Alm. Säljare och tekniker: Daniel Holmquist
Det har gått 12,5 år sedan Göteborgaren Peter Alm slog upp dörrarna till datorbutiken Daytona Computer i centrala Fuengirola. I stället för att ta ett jobb i Stockholm valde Peter att flytta till den spanska Solkusten


-Jag blev erbjuden ett jobb i Stockholm men det var omöjligt att hitta en lägenhet. Betydligt enklare på Solkusten, säger Peter Alm med 20 år i ITbranschen.

Peter hamnade först i Nerja innan det blev Fuengirola. Han kollade runt bland datorbutiker om någon kunde engelska och upptäckte att språkkunskaperna var dåliga. ”Pratar någon engelska här”, frågade Peter och fick till svar: ”Kom tillbaka om någon timme, då är han tillbaka som pratar engelska”.
Det blev en datorbutik i Fuengirola, till glädje för framför allt nordbor och britter. Nu är 75 procent av kunderna ickespanjorer. Spanskan fick han nästan på köpet. Peter gifte sig med sin spansklärare 2003…

Många som kommer till Daytona Computer vill ha sin dator lagad.
-Vi gör en utvärdering om exempelvis hårdvaran eller mjukvaran behöver fixas. Är det till exempel moderkortet i en bärbar som är trasigt, är det oftast inte värt att ersätta. Blir det ny dator hjälper vi till att flytta över materialet till den nya.
-Utvecklingen på datorområdet är otrolig. Det gäller att läsa och följa med. Som ett litet företag hinner man ju inte resa på mässor, det gäller att följa med på annat sätt.

80 procent av det som säljs idag är bärbara datorer.
-Användarna vill kunna ta med sig datorn och bli mobila på ett sätt som inte gjordes för 10 år sedan.
-De flesta bärbara datorer som Peter säljer är spanska maskiner som språkkonverteras. Vi har sålt tusentals på det sättet. Men vi utesluter inte möjligheten att special beställa en helskandinavisk dator även om den inte är vanlig.

Några nyheter inför hösten?
-Det som kommer är surfplattorna med Android systemet vilket är hett just nu. Det kommer inte att ta över datorn roll utan mer fungera som ett tillbehör. Försäljningen på dessa har inte börjat ta fart ännu, men jag tror att det kommer framöver.
-Däremot har vi börjat med mobiltelefoni/mobilt internet tillsammans med norskägda Más Movil som har mycket fördelaktiga priser, säger Peter Alm avslutningsvis.

Daytona Computer hittar du på:
C/ Martinez Catena 1, Edif. SolPlaya 6, local 27, 29640 Fuengirola
Öppettider: Måndag – Fredag: 10-14 / 17-20 och Lördagar 11-14.
Tlf: 952 667 395

Läs mer här


Vittsjö