Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Uppdukat för julmeny på Citron

Citron Bar & Restaurant ligger på Plaza de la merced 10 i Málaga sedan nio år tillbaka. Vid det ena hörnet av plazan ligger restaurang Citron men också tapasbaren Citron


- Nu har vi komponerat en ny meny med dagens rätt. Det finns tre förrätter, tre huvudrätter och tre efterrätter, totalt 27 varianter att välja på. Dagens rätt serveras måndag till fredag, säger ägaren Nanna Tommola.
- Vi har även en huvudmeny eller à la carte  En meny med smakupplevelser och som även passar glutenallergiker. Rätter som har en stjärna på menyn är för glutenallergiker. Vi har även en tipstavla som alltid har något nytt och spännande att erbjuda. I gruppmenyn är dryck inkluderat och serveras hela året för 25€. Under julen är menyn lite ”finare”, men också lite dyrare, 27 euro exklusive dryck.

Nu står julen inför dörren, och det märks. Sedan oktober har den spanska befolkningen bokat sin julmeny på restaurant Citron, säger Nanna Tommola som har satt ihop en julmeny som serveras från den 1 december.

- I december är det fest. Det är långbord som gäller, gästerna sjunger de spanska julsångerna villancicos, äter, fortsätter sjunga och äter samt delar ut presenter till varandra. En lunch brukar dra ut på tiden och sluta först vid 19-tiden på kvällen…

Nanna Tommola som har 27 anställda utarbetar menyupplägget med sina duktiga kockar. Idéerna och inspirationen hämtas från många håll.

Tonfisktaco med honungs –och sojasås tillsammans med en krämig puré gjord på pumpa. Eller vad sägs om Solomillo de ternera med svamprisotto i kombination med parmesanost. Som förrätt står toast Skagen högt i kurs hos spanjoren eller varför inte en gåslevermousse med smördeg och en sås gjord på blåbär.

På julbordet i hemmet satsar spanjorer på skaldjur och lamm. Även fisk förekommer. Och så lägger man ut lite extra pengar på att köpa en extra god skinka, Jamon Serrano, och då en pata negra, skinkornas Rolls-Royce.


Här är restaurant Citron recept på en riktigt god svamprisotto som passar utmärkt ihop med solomillo de ternera och en krispig parmesanost.
(4 per)

1 gul lök
250 gr. Mixad svamp
150 gr. Ris (arroz Carolina)
1 glas torrt vitt vin
50 gr. Smör
100 gr. Parmesanost
Olivolja
½ liter vatten
1 grönsaksbuljong

Fräs först den hackade löken och svampen med olivolja i en tjockbottnad kastrull.
Rör i riset och tillsätt det vita vinet och låt det sjuda tills alkoholen försvinner, fortsätt med att tillsätta buljong, salt och peppar.
Rör ner smörklickarna när riset känns krämigt och fortsätt med svampen och löken och sist så blandar man i parmesanen.

Nanna Tommola har satt ihop en julmeny som serveras från den 1 december
Nanna Tommola har satt ihop en julmeny som serveras från den 1 december

Tonfisktaco med honungs –och sojasås tillsammans med en krämig puré gjord på pumpa
Tonfisktaco med honungs –och sojasås tillsammans med en krämig puré gjord på pumpa
Gåslevermousse med smördeg och en sås gjord på blåbär
Gåslevermousse med smördeg och en sås gjord på blåbärSvamprisotto med solomillo de ternera och en krispig parmesanost
Svamprisotto med solomillo de ternera och en krispig parmesanost


Vittsjö